In 1956 werd de Stadskanaalster Operette Vereniging opgericht, waarbij drie van de in Kanaalstreek bestaande koren werden samengevoegd: het Stadskanaalster Dameskoor,  het meisjeskoor ‘Bel Canto' en het mannenkoor ‘Cornelis Dopper’.

 

Onder de bezielende leiding van dirigent Ali Verwer bracht de Stadskanaalster Operette Vereniging in 1958 in het v/m Hotel Dopper haar eerste operetteproductie op de planken: ‘Die Czardasfürstin'.

 

Vanaf dat jaar produceerde men nagenoeg elk jaar een operette, waaronder klassiekers als ‘Im weissen Rössl', ‘Die lustige Witwe', ‘Der Zigeunerbaron' en ‘Der Bettelstudent'. Vanaf 1967 werden de opvoeringen gehouden in het nieuwe theater Geert Teis, sindsdien steevast de thuisbasis van de operettevereniging, die al sinds jaren repeteert in het eigen gebouw ‘de Stoperette’ in Stadskanaal.

 

Ook beschikt de vereniging over een eigen kledingatelier, worden decors gebouwd door vrijwilligers. Naast de muziekproducties zijn er de jaarlijkse concerten, en kent de vereniging een enthousiast vocaal ensemble als Tempus Fugit en Het Ensemble Sophia dat al een aantal seizoenen met een eigen programma binnen en buiten de regio optreedt.

 

Na vele decennia van klassiek operetterepertoire groeide vanaf begin 21ste eeuw echter de behoefte aan vernieuwing en verandering. De populariteit van de musical en de alsmaar sneller wordende beeldenstroom op TV en film misten ook hun uitwerking op het publiek niet: de bezoekersaantallen liepen terug en het enthousiasme om mee te spelen en te zingen in een operette slonk. Door vergrijzing liep het ledental terug, en er was bijna geen aanwas meer van jongeren.

 

Het bestuur koos voor een nieuwe aanpak, en in januari 2008 veranderde de de Stadskanaalster Operette Vereniging in MUZIEKTHEATER de KANAALSTREEK. Het imago en de verwachtingen t.a.v. het repertoire veranderden mee en er kwam ruimte voor andersoortige producties, zoals de musicals Showboat, Oklahoma en De Jantjes. Ook Opera wordt niet geschuwd. O.a. Carmen, Die Zauberflöte en Der Wildschutz.

 

Met Pim de Koning als vaste dirigent en het aantreden van Hans Elbersen als regisseur in 2011 werd de nieuwe lijn voortgezet en uitgebouwd, o.a. door nauwere samenwerking met regionale orkesten, het aantrekken van semiprofessionele solisten en het gebruik van modernere middelen, zoals achtergrondprojecties en filmbeelden. Er wordt gewerkt aan professionalisering, het versterken van het ensembleprogramma, het samenstellen en opleiden van een musicalgroep, die met name voor jongeren aantrekkelijk is en voor nieuwe aanwas zorgt, en de producties krijgen een meer projectmatige aanpak, ook wat het koor betreft. Er wordt nu samengewerkt met Stichting Sarastro, Muziektheater voor het Noorden. www.stichtingsarastro.nl De huidige dirigent is Robert Gangelhof en de repetitor Aleg Tryfanenkau.